Provođenje ankete za standard zanimanja

sova_services

U sklopu provedbe projekta, izvršilo se provođenje ankete za standard zanimanja. O čemu se točno radi?

Cilj ovog istraživanja je bio prikupiti podatke o radnim aktivnostima i poslovima nastavnika informatike, tehnike, biologije, kemije, fizike i matematike te znanjima i vještinama koje su potrebne za obavljanje tog posla. Svrha provođenja ankete je stvoriti što kvalitetniju analitičku podlogu za razvijanje prijedloga standarda zanimanja i kvalifikacija za nastavnike informatike, fizike, tehnike, biologije, kemije i matematike.

Anketni upitnik primijenjen je na prigodnom uzorku nastavnika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 600 nastavnika osnovnih i srednjih škola, od čega 100 nastavnika matematike, 100 nastavnika informatike, 100 nastavnika fizike, 100 nastavnika kemije, 100 nastavnika biologije i 100 nastavnika tehnike na području Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke. Kako su Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Hrvatski zavod za zapošljavanje prethodno razvili standardizirani anketni upitnik za prikupljanje podataka od poslodavaca u svrhu razvijanja standarda zanimanja, isti je korišten u ovom istraživanju, naravno prilagođen za potrebe STEMp projekta.

Provedenim anketnim istraživanjem prikupljeni su podaci o školama koje zapošljavaju nastavnike u navedenom zanimanju, obilježjima radnog mjesta, ključnim poslovima koje nastavnici na svom radnom mjestu obavljaju, specifičnim znanjima, kompetencijama i psihomotoričkim sposobnostima potrebnim za njihovo obavljanje te mogućnostima stručnog osposobljavanja i ostalim karakteristikama radnog mjesta nastavnika navedenih područja.