Na partnerskoj instituciji održana konferencija „Hrvatski kvalifikacijski okvir, ishodi učenja i potrebe tržišta rada – neprijatelji ili saveznici?“

2

Na Rektoratu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 19. travnja 2016. godine održana je konferencija „Hrvatski kvalifikacijski okvir, ishodi učenja i potrebe tržišta rada – neprijatelji ili saveznici?“ na kojoj se, između ostalog, predstavio i projekt STEMp.

Konferencija je održana u okviru realizacije ciljeva Strategije Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 2011. – 2020. čiji su zadaci usmjereni na prilagodbu upisnih kvota potrebama tržišta rada (u suradnji s gospodarstvom, javnim sektorom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje) te posebno na identificiranje i primjenu vještina i znanja kojima diplomirani studenti trebaju raspolagati za uspješno uključivanje na tržište rada, odnosno prohodnost obrazovnih procesa.

1

Na prvom dijelu konferencije su brojni stručnjaci, kako iz akademskog, tako i iz poslovnog svijeta održale predavanja vezana za HKO, pa se tako pričalo Kako Hrvatski kvalifikacijski okvir uspostavlja vezu između standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa?; pričalo se i o Dualnom obrazovanju – ostvarenje veze gospodarstva i obrazovanja, kao i o Obrazovanju i gospodarstvu – (ne)partnerstvo na tržištu rada.

U drugom dijelu konferencije predstavljeni su projekti Sveučilišta koji se financiraju u okviru Europskog socijalnog fonda – Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013.“, a projekt STEMp je predstavljen od strane doc.dr.sc. Berislava Markovića s Odjela za kemiju, člana naše radne skupine iz kemije.